Wanneer je last hebt van reumaverschijnselen, actief vanwege een specifieke vorm van reuma – zoals bijvoorbeeld reuma Artritis of reuma Artrose – kan dit jouw (dagelijks) leven sterk beïnvloeden. Sterker nog, het kan jouw leven gaan bepalen op een vervelende manier. Afhangend van de frequentie en de hevigheid van de klachten, maar altijd even vervelend en soms zelfs zenuwslopend. Wanneer ga je weer last krijgen, wat kun je nog doen en hoe kom je van de klachten en pijn af? Vallen deze wel te onderdrukken? Het kan een zeer zware weg zijn voor iemand met Reuma. Daarom is dan ook de vraag: hoe ga je om met Reuma?
Omgaan met Reuma: veranderingen in het leven
Wanneer je weet dat je Reuma hebt, verandert er veel in jouw leven. Wellicht is dit al gebeurd of vindt dit plaats vanaf het moment dat je te horen hebt gekregen dat je met jouw reumatische ziekte zult moeten leren leven. Een chronische ziekte kan heel zwaar zijn. Om de pijn, in letterlijke en figuurlijke zin, te kunnen verzachten en verdragen kun je jezelf een aantal tips verschaffen. Ze verlossen je niet van reuma, maar kunnen deze chronische aandoening wel draaglijk(er) maken.
Praat met mensen in jouw omgeving
Wanneer je met mensen in jouw omgeving over jouw reumatische aandoening praat, zul je merken dat een hoop mensen jou willen helpen. Natuurlijk: je zit waarschijnlijk niet te wachten op medelijden, daar heb je immers niet zoveel aan. Maar dat is dan ook niet het doel van praten. Met praten over jouw ziekte kun je jouw emotie de vrije loop laten en voorkom je dat het zich onderhuids opkropt. Dit komt jouw gemoedstoestand en gezondheid namelijk niet tegemoet. Bovendien, wanneer je blijft spreken over jouw reumatische klachten, zal er snel meer begrip in jouw omgeving ontstaan. Wanneer je bijvoorbeeld niet kunt komen opdagen op verjaardagen of feestjes, wanneer je prikkelbaar bent of moe, is het prettig dat men weet waardoor dit komt. Begrip kan net het verschil maken.
Vraag hulp
Wellicht is het gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar: vraag hulp. Wees niet bang dat je faalt of zeurt. Dit is namelijk niet het geval! Mensen met reumatische klachten, welke dan ook en in welke hevigheid dan ook, hebben allemaal een flinke kluif voor de kiezen gekregen. Hulp kan je op zekere momenten vast gebruiken. Je kunt hiervoor contact opnemen met het reumafonds, maar hulp natuurlijk ook zoeken bij jouw naasten, zoals familie en vrienden. Laat weten wat je nodig hebt en wat je graag zou willen. Een luisterend oor of een hulp in huis? Een steuntje in de rug of juist een dagje weg? Verbijt je niet op klachten en pijnen, maar spreek ze uit en vraag of iemand jou de helpende hand wil bieden. Je zult versteld staan hoeveel mensen bereid zijn jou te helpen.
Reuma lotgenoten
Gedeelde smart is halve smart, zeggen ze wel eens. In de praktijk blijkt dit vaak waar te zijn. Natuurlijk, het lost de pijn niet op, maar het kan het wel verzachten: praat met een lotgenoot. Je hoeft niet samen te huilen – hoewel dit soms ook op kan luchten – maar ook tips uitwisselen, ideeën en ervaringen, kunnen een hoop teweeg brengen. Je kunt je hart luchten bij iemand die (precies) weet wat jij voelt. Bovendien heeft iemand wellicht hele bruikbare suggesties, bijvoorbeeld met betrekking tot oefeningen, pijnstillers of dergelijke middelen om de pijn te verzachten.